Hur går en dränering till?

Hejsan, det är vackert väder idag här i Örnsköldsvik och det är vi glada över för det har varit regn annars mest hela tiden den senaste veckan. Att det är vår och man ska känna sig pigg och glad. Det är inte alltid lika lätt när man bor i ett hus som inte är dränerat. Att ha en bra dränering är A och O för ett fungerande hus. Det tar bort all vatten från marken runt huset och gör att grunden inte blir blöt.

Det här med att behöva få den här hjälpen är rätt så vanligt så jag känner mig säker på att det är flera av er läsare som behöver få hjälp så det är därför jag skriver det här inlägget. Jag ska försöka förklara hur en dränering går till och vilka olika typer av dräneringssystem det finns.

En vanlig fråga är: Hur går en det till?

Jo, det finns olika sorters sätt att göra det på och de har alla samma syfte – att leda bort vatten från huset. De flesta hus i Sverige är byggda på en så kallad krypgrund. Det innebär att det finns ett utrymme mellan mark och husgrund som är ungefär 30-40 cm högt. En krypgrund dräneras genom att man gräver ett dike runt hela huset, lägger in rör i diket och sedan fyller igen med grus. Rören leder sedan vattnet bort och det kallas infiltration.

En infiltration är ett system där vatten från marken infiltrationeras, det vill säga tränger in i den omgivande marken. På så vis är det ett mycket naturligt system som använder sig av jordens egna förmåga att hantera vatten. Infiltration dräneringssystem är alltså en form av dränering där man utnyttjar naturens egna krafter. Det är ganska så omfattande jobb detta så det är ingenting du gör själv utan du behöver professionell hjälp till det!